Vilka Är Vi?
Vår huvudsakliga verksamhet är ämnad till att lyfta den fysiska omgivningen i samhället. Detta gör vi genom att smycka ut offentliga platser såsom tunnlar, väggar, bänkar och liknande med mosaik.
För att involvera samhället åker vi ut, oftast till skolor i närområdet till projektplatsen, där barn och ungdomar får göra mosaiktavlor som sedan sätts upp på valda platser.
Vi arbetar tätt med myndigheter såsom VGR, grundskoleförvaltningen och stadsmiljöförvaltningen som gärna vill att konstverk som skapas kommer upp på offentliga platser i Göteborg, och på så sätt öka känslan av trivsel och trygghet. Mosaiken är sedan där för att stanna, och blir på så sätt ett kulturarv.
Vi är också med i kulturkatalogen i väst.
Hur Gör Vi Skillnad?
Genom att våra deltagare sätter sina avtryck i offentligheten stärker vi bandet mellan invånare och stadsdel. Samarbeten med stadsdelsförvaltningar, bostadsbolag och hyresgästföreningar är en viktig del av vårt arbete. Genom att samarbeta med lokala aktörer kan vi skapa en trygg och glad miljö runt platsen där vi verkar och öka tillhörighetskänslan hos invånarna.
Under våren samarbetar vi nära med Kulturkalaset. Tillsammans genomför vi klassresor där barn från olika delar av Göteborg får möjlighet att mötas och skapa mosaik tillsammans. Genom våra workshops och evenemang får deltagarna möjlighet att utveckla sin kreativitet och samtidigt bygga starka relationer med andra människor.
På Mosaikfabriken tror vi på att skapa förändring genom konst och socialt entreprenörskap. Genom arbete och konst bidrar vi till att göra Göteborg till en mer inkluderande och kreativ stad.
Mosaikfabrikens Värderingar
Kreativ Samverkan
Företaget förenar människor genom samskapande konstprojekt där kreativitet står i centrum. Genom samarbete skapas unika konstverk som stärker sociala band och bidrar till en gemensam, engagerad vision för offentliga miljöer.
Tillgänglig Konstnärlighet
Konsten görs öppen och tillgänglig för alla, oavsett bakgrund. Genom att skapa en känsla av delaktighet och trygghet blir konstprojekten en naturlig del av samhället och en plats för möten och utveckling.
Mosaikfabrikens Nytta
Samhällsnivå
Gruppnivå
Individnivå
Glädjefylld Fantasi
En värdegrund som sätter glädje, färg och fantasi i fokus. I en trygg och inkluderande atmosfär uppmuntras lekfulla idéer och konstnärlig utforskning som sprider positivitet och inspiration i varje projekt.
Samhällsbyggande Skapande
Det konstnärliga arbetet kombineras med ett djupare engagemang för samhällsutveckling. Genom inkluderande skapandeprocesser bidrar projekten till att bygga starka och trygga gemenskaper där konst och kreativitet främjar en hållbar framtid.
Hållbar utveckling: Socialt arbete och konst främjar långsiktig social och kulturell hållbarhet
Stärkt samhällsgemenskap: Lokalt engagemang stärker delaktighet och gemensamt ansvar för offentliga miljöer
Ökad trygghet: Konstverk gör offentliga platser tryggare och välkomnande
Förskönade offentliga miljöer: Mosaikverk för trivsel och estetisk stadsbild
Delaktighet: Involvering i hela processen skapar stolthet och ansvar
Kunskapsutbyte och samarbete: Workshops skapar lärande och interaktion mellan olika grupper
Social gemenskap: Teamarbete som stärker relationer och uppmuntrar samarbete
Trygg och stöttande miljö: Kreativ miljö som främjar samarbete och personlig utveckling
Individanpassat arbete: Anpassat arbete för olika bakgrunder och behov
Personlig Utveckling: Möjlighet att stärka färdigheter, självförtroende och kompetens
Boka Workshop Med Oss!
Att arbeta med mosaiker är en spännande och kreativ aktivitet som ger deltagarna möjlighet att uttrycka sig genom konstnärligt skapande.
Vi erbjuder workshops i mosaik för äldreboenden, LSS-boenden, skolor och andra organisationer. Deltagarna får lära sig att forma bitar av keramik för att skapa vackra och färgglada mönster.
Vi tror på att konst och kreativitet är en viktig del av människors välbefinnande och självutveckling, oavsett ålder eller bakgrund.
Vi har erfarenhet av att arbeta med olika grupper och har därför utvecklat workshops som tar hänsyn till gruppens förutsättningar och önskemål.